Škola a situace na Ukrajině

Téma válečného konfliktu na Ukrajině žije v celé společnosti a není lhostejné ani učitelům a žákům zbraslavské základní školy. Ve třídách se snažíme žákům nabídnout prostor o současné situaci mluvit a vyjádřit, co prožívají.

Na prvním stupni jsme vytvořili „Zeď přání“, kam mohou děti přispívat svými obrázky a přáními pro lidi v nouzi. Obrázky budeme postupně fotit, zveřejňovat na našem webu a zasílat rodičům, kteří organizují pomoc pro ukrajinské rodiny a do českých krajanských komunit a na Ukrajině, kde má naše škola několik kontaktů.  

Na druhém stupni proběhly diskuse ve třídách a následně na zasedání školního parlamentu bylo schváleno doporučení vyvěsit státní vlajku Ukrajiny na budovu školy Hauptova.

Dokážeme si představit, že po dlouhém a náročném období Covidu může psychická tíseň doléhat i na mnohé z vás. V takovém případě doporučují naše školní psycholožky následující:

  • prostor pro uvolnění emocí, které kolem toho prožíváte může být dobrá Pražská linka důvěry (222 580 697), případně pro případ konzultace ohledně přístupu k dítěti Rodičovská linka Linky bezpečí (606 021 021). 
  • níže připojujeme také letáčky od neziskových organizací Locika a Linky bezpečí, jak s dětmi o tématu válečného konfliktu doma mluvit 
  • pokud by potřeboval pomoci někdo z rodičů z ukrajinského či ruskojazyčného prostředí, prosím obraťte se na vedení školy, můžeme zprostředkovat asistenty.  

Možností, jak pomoci Ukrajině, každým dnem přibývá - shrnují najdete i na stránkách MČ Praha-Zbraslav. Humanitární sbírku na Zbraslavi aktuálně pořádá ve spolupráci s ukrajinskou ambasádou komunitní centrum Pexeso.

Buďme k sobě laskaví, vedení školy

Image
Image
Image